U KAP-u gase još 18 ćelija

Bez autora
Aug 28 2012

Kombinat aluminijuma Podgorica isključiće 18 elektrolitičnih ćelija kako bi ispunio zahtjev za smanjenjem potrošnje električne energije za šest megavat sati, saopšteno je iz menadžmenta fabrike. U dogovoru sa rukovodstvom Elektrolize, na osnovu zahtjeva koji je dostavljen iz Elektroprivrede, isključiće ćelije čiji dalji rad u ovom momentu nije racionalan. Pored toga i u toku pregovora, koji su se vodili sa predstavnikom Vlade u Bordu direktora fabrike Nebojšom Dožićem, garantovan je povraćaj dospjelog poreza na dodatu vrijednost PDV i postoji garancija da će u septembru lični dohodak za zaposlene u KAP-u biti isplaćen. Iz Sindikata Aluminijuma su saopštili da i dalje stoje pri stavu da gašenje ćelija nije rješenje i da ne može proizvoditi pozitivne efekte ni za koga. Međutim, ako su se aktuelni poslodavac i Vlada dogovorili da se smanjenje mora realizovati, sa uvjerenjem i garancijama da to neće bitnije uticati na ekonomsku situaciju u KAP-u i neće dovesti do smanjenja zarada, prinuđeni smo da sačekamo novog strateškog partnera čiji dolazak Vlada najavljuje u kratkom periodu.

U KAP-u gase još 18 ćelijaKombinat aluminijuma Podgorica isključiće 18 elektrolitičnih ćelija kako bi ispunio zahtjev za smanjenjem potrošnje električne energije za šest megavat sati, saopšteno je iz menadžmenta fabrike.

Iz Uprave KAP-a su naveli da će u dogovoru sa rukovodstvom Elektrolize, na osnovu zahtjeva koji je dostavljen iz Elektroprivrede, isključiti ćelije čiji dalji rad u ovom momentu nije racionalan.

Pored toga iz Uprave KAP-a su kazali da je u toku pregovora, koji su se vodili sa predstavnikom Vlade u Bordu direktora fabrike Nebojšom Dožićem, garantovan povraćaj dospjelog poreza na dodatu vrijednost PDV i postoji garancija da će u septembru lični dohodak za zaposlene u KAP-u biti isplaćen.

Iz Sindikata Aluminijuma su saopštili da i dalje stoje pri stavu da gašenje ćelija nije rješenje i da ne može proizvoditi pozitivne efekte ni za koga.

"Međutim, ako su se aktuelni poslodavac i Vlada dogovorili da se smanjenje mora realizovati, sa uvjerenjem i garancijama da to neće bitnije uticati na ekonomsku situaciju u KAP-u i neće dovesti do smanjenja zarada, prinuđeni smo da sačekamo novog strateškog partnera čiji dolazak Vlada najavljuje u kratkom periodu", kazao je predsjednik Sindikata Aluminijuma Rade Krivokapić, prenosi MINA-business.

KAP je ranije ispoštovao zahtjev EPCG i potrošnju smanjio dodatnih pet MWh, kada je ugašeno desetak ćelija.

Iz EPCG je ranije saopšteno da dug KAP-a za utrošenu električnu energiju, kao i neredovno plaćanje tekućih faktura za utrošenu električnu energiju, ozbiljno ugrožavaju poslovanje elektroenergetske kompanije.

EPCG poručuje da KAP mora da plati trenutnu potrošnju električne energije, inače jedino realno rješenje predstavlja dodatno smanjenje isporuke električne energije, do nivoa na kojem je ta kompanija spremna da plati, odnosno koja održava njenu trenutnu solventnost.

Dug KAP-a za utrošenu električnu energiju dostigao je oko 48 miliona eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik